Over ons

Wat doet Stichting de Herder?

Irak (officieel de Republiek Irak): land van de Eufraat en de Tigris. Een land van woestijnen, steppes, rivieren en bergen. Helaas is Irak ook een verscheurd land. Een land van oorlog, vervolging en onzekerheid. Een land met oorlogsslachtoffers en wezen.

Stichting de Herder is in 2003 opgericht. Als non-profit  organisatie werken wij -met ondersteuning van vrijwilligers- aan een beter leven voor de wezen van Irak. Stichting de Herder zet zich in voor kinderen in Irak die zonder ouders moeten leven in een bittere realiteit. Wij willen kinderen hoop geven op een betere toekomst en…een lach.

Al onze activiteiten zijn gericht op ons weeshuis. In dit weeshuis vangen wij hulpbehoevende kinderen op. De opvang gaat gepaard met hoge kosten. Naast huisvestingskosten moet u denken aan kosten voor voeding (waarvoor een simpele keuken, goede pannen, bestek en borden nodig zijn) en medicatie. Bedden, matrassen en kasten moeten worden vervangen. Ook hebben de kinderen goede zomer- en winterkleding nodig. Daarnaast zetten wij ons in om onderwijs voor deze kinderen mogelijk te maken. Immers, de nieuwe generatie zal moeten zorgen voor een verdere opbouw van het land. Kennis is hierbij onmisbaar. Op de foto hiernaast ziet u een deel van de slaapzaal in ons weeshuis.

Eind 2011 voltrok zich een drama. Door kortsluiting is de gehele voorkant van ons weeshuis afgebrand. De ingang van het weeshuis was verdwenen en ook hadden we geen beschikking over elektriciteit. Omdat Irak een landklimaat heeft waar de winters erg koud zijn hebben de wezen zelf met ondersteuning van personeel een deel van de schade weten te herstellen. Helaas was het voor ons niet mogelijk om de schade professioneel te herstellen in verband met geld gebrek. Op de foto hiernaast is één van de weesjes bezig met het herstel van de schade.

Hoewel we zelf de schade redelijk hebben kunnen herstellen is er helaas meer geld nodig voor volledig herstel en een veilige huisvesting van ‘onze’ kinderen. De geschatte kosten hiervoor liggen rond de € 10.000,00. Door bijvoorbeeld het werven van nieuwe donateurs proberen we voldoende gelden te verzamelen om onder andere deze schade te herstellen.